Bruggenhoofd Gent Algemeen. Bij de terugtocht aan het Albertkanaal heeft de 4e Infanteriedivisie (7e, 11e en 15e Linie, 8e Artillerie, 4e Bat Genie, 4e Bat TTR en het Eskadron wielrijders van de 4e ID) heel wat zwaarder materieel moeten achterlaten. Zo zijn er maar 24 C47-kannonnen, 20 zware MI en 103 lichtere FM kunnen gerecupereerd worden. Hierdoor is er zelfs onvoldoende bewapening om alle voorziene bunkers te kunnen bezetten.
De 15e Linie heeft alle 76mm-mortieren ter plaatse aan het Albertkanaal vernield omdat ze te zwaar waren om mee te transporteren en vooral omdat ze niet in de handen van de Duitsers zouden vallen.
Door de aanwezigheid van onvoldoende originele wapens, worden bepaalde eenheden die hier te sterk onder te leiden hadden weggehaald aan de frontlijn. De op die manier overtollige soldaten van de 7e LInie dienen te verzamelen te Zwijnaarde. Voor de 11e en 15e Linie is de verzamelplaats Gontrode. Van de 15e Linie omvatte dit grotendeels wat nog restte van hun 1e bataljon. Van hieruit werden ze afgeleid in de richting van Ruiseleden en Schuiferskapelle. Artilleristen van de 8e Artillerie met hetzelfde probleem worden doorgestuurd naar Nevele.
Het was algemeen de bedoeling hen daar dan opnieuw te herbewapenen in de mate van het mogelijke en hen herintedelen bij andere eenheden.
Er wordt tevens uitgekeken naar andere beter bewapende eenheden om de hierdoor ontstaande hiaten aan de frontlijn opnieuw aan te vullen.
Bruggenhoofd Gent - Betsbergebos. De 11e Linie houdt patrouilles tussen Kwatrecht en Betsbergebos, de zone die zij voorlopig dienden in te richten.
Bruggenhoofd Gent - Oosterzele - Geraardsbergsesteenweg. De 15e Linie stelt voorlopig zijn hoofdkwartier op nabij het station van Gontrode.
Het 2e Bataljon van de 15e Linie stelt drie compagnies op aan de kruising van Wettersesteenweg met Geraardsbergsesteenweg te Oosterzele, versterkt door twee mobiele C47 kanonnen van de Comp C47 van de 4e Infanteriedivisie.
Het 3e Bataljon van de 15e Linie stelt zich op op de zuidelijke rand van Landskouter en Gijzenzele, eveneens versterkt met drie C47 kanonnen van de Comp C47 van de 4e Infanterdiedivisie. Hun schietsector was de Geraardsbergsesteenweg zelf.
Het 4e Bataljon van de 15e Linie stelt zich op in 2e lijn ter hoogte van de Potaardewijk.
Het 1e Bataljon van de 15e Linie wordt op dit moment reeds ontbonden wegens te fel uitgedund. Wie nog genoeg bewapend was, wordt ingedeeld bij een van de andere bataljons.
De ganse dag door werkt de 15e Linie verder om al zijn stellingen in orde te krijgen. Deze geraken uiteindelijk pas ’s avonds op punt.
Bruggenhoofd Gent - Regio Oosterzele tot Semmerzake. Ook de 7e Linie dient voor zich aan Bruggenhoofd Gent op te stellen gereorganiseerd te worden.
Het 1e Bataljon wordt van 3 Compagnies herleidt tot 2 en beschikt buiten geweren nog over slechts enkele lichtere machinegeweren. Zij zullen worden opgesteld in de zone Baaigem tot en met steunpunt Semmerzake.
De commandant van het 1e Bataljon van de 7e Linie moet zelfs de hulp inroepen van de plaatselijke burgemeester om alle bunkers terug te vinden in zijn sector.
Zelfs met de aanvulling van 1 stuk antitankgeschut C47 en 11 lichtere mitrailleurs van het Bataljon Grenswielrijders Limburg blijven er onvoldoenden wapens beschikbaar om de bunkerlijn ten volle te bezetten. Ook in deze zone is men verplicht sommige stellingen voor twee mitrailleurs te bezetten met slechts één enkele mitrailleur bij gebrek aan voldoende bewapening. Grote opluchting als men een vast opgesteld C47-kanon ontdekt in de bunker met twee verdiepingen Se9, inclusief een aanzienlijke voorraad munitie.
|